2018. október 10., szerda

A kasmírkecske


A kasmírkecske (tudományos nevén capra hircus) évszázados tenyésztés során lett kiválasztva több fajtából (ausztrál, skót, újzélandi, kazah…), melyet egy különleges minőségű pehelyszőr előállításához használnak.
A gyártott alapanyagot évente elsősorban fésüléssel nyerik, melyet aztán megmosnak, tisztítanak, és leválasztanak a felső hosszabb, keményebb szőrzettől. Az így begyűjtött alapanyag egy részét évente ellenőrzik, minden egyes állaton speciális fonalellenőrzést végezve. Az egy állatról nyert szőr esetenként különbözik (felnőtt állatokról lévén szó), 150 grammtól 400 grammig nyerhető “nyersanyag”, melyet később feldolgoznak.
A kasmírkecske rusztikus vonásokkal rendelkezik, ennek következtében az állatok vad, illetőleg részben vad tenyésztésére van lehetőség, vándorlás is alkalmazható, jobban mint a házias legeltetés. Az állat növekedés közben begyűjtött gyapjának köszönhetően alkalmas az intenzív záporok és zivatarok idején is egy egyszerű menedékhelyen is éjszakázni, mivel kint a szabadban maradhat hóesésben is.
Olaszországban és külföldön is egyaránt számos fajta kasmírkecske tenyésztése folyik, melyek mindegyike jónéhány sajátos morfológiával rendelkezik, mindazonáltal egy nemzetközileg elismert szabvány hiányában fonalellenőrzést (pld. OFDA100) végezve minden tenyésztő garantálni tudja a saját állatai által termelt fonalainak a minőségét.
A jónéhány fajta kasmírkecske által termelt tej különlegesen élvezetes minősége ellenére az emlőrész felépítése (elég kicsi és szőrtől védett, mely az állatoknak az erdőségekben és a sztyeppeken való könnyed haladását biztosítja) a többi fajtával ellentétben nehézkessé teszi a fejést. Ugyanakkor eléggé elterjedt a kasmírkecske tangazdaságban való, illetőleg házikedvenc terpiaként való alkalmazása.
A kasmírkecske tenyészete igen elterjedt az egész nyugati világban, az állat eredetének helyein való nomád állattenyésztéssel foglalkozó népek létfenntartásának elsődleges beszerzési alapját képezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése