2010. augusztus 25., szerda
Kecsketejes szappanrecept!!
Nagyon szuper Melinda, ez az alap recept nekem tökéletes is lesz, mert most is növényi színszappant használunk! Rögvest beszerzem a natrium-hidroxidot, a gyermeket eltávolítom a nagyszülőkhöz, és már indulhat is a munka. Kedves barátnőm küldött át nekem 2 kecsketejes szappan receptet, megosztom én is veletek, talán használható, még ő sem próbálta: Hidegen kevert kecsketej szappan 1,15 liter desztilált víz 470 gramm natrium-hidroxid 4 liter különbözőolaj és zsír (2liter oliva+1.25 liter kókuszzsír +0.75 liter pálmazsír) + 30 gramm gpépfruitmag olaj 2,2 dl kecsketej 15-18 kiskanál illóolaj Összekeverni a desztillált vizet a natrium-hidroxiddal, kihülni hagyni 27 C fokra, majd a lúgot a tejbe keverni, és utána a tejes lúgot fokozatosan belekeverni a már összekevert olajokkal. Sűrűsödésig keverjük. Ahogy kezd sűrűsödni, az illóolajat akkor kell beletenni. Vizes ruhával kibélelt fadobozba vagy tepsibe öntjük. Másnapra megszilárdul és a ruha segítségével ki lehet emelni, majd darabolni. A szappan kiszáradásához hetek kellenek, napfénymentes helyen. (Azért ennyi hozzávalóból meglehetősen tetemes mennyiségű szappant kapunk-Viki) A másik: Hozzávalók 1,15 liter desztillált víz 470 gramm natrium-hidroxid 1,8 kg = 2 liter bio olívaolaj 1,13 kg = 1,25 liter kókuszolaj vagy kókuszzsír 680 gramm = 0,75 liter pálmaolaj vagy pálmazsír 30 gramm grépfrútmag-olaj. Ez egy természetes tartósítószer (nem kötelező), 2,1 gramm tocopherol (E-vitamin) 2,2 dl hideg biokecsketej kb. 15-18 kiskanál bio illóolaj (narancs, vanília, rózsafa vagy ezek keveréke) Felszerelések, eszközök 2-3 literes mélyebb rozsdamentes tál 3 literes rozsdamentes nyeles lábas 2-3 literes hőálló üvegedény 2-3 db gumi- vagy szilikongumi spatula gramm-pontosságú mérleg 2 db jó minőségű hőmérő (üveg, higanyos) +10–110 ºC tartományú fakeret, jobban mondva faládika (kiöntőforma) kb. 64x35x10 cm-es, amibe egy kb. 5,5 kilogrammnyi szappan-nyersanyag belefér (legyen szétszedhető) jó minőségű szilikonos sütőpapír a kiöntőkeret ill. ládika béleléséhez ragasztószalag a béléspapír rögzítéséhez éles, hosszú, vékony pengéjű rozsdamentes kés a szappan darabolásához biztonsági védőszemüveg és gumikesztyű több, jól záródó, kis üveg A munka során minden felesleges tárgyat távolítsunk el a környezetből. Legyen rend és tisztaság! Az összes eszköz legyen karnyújtásnyi távolságra! Ne használjunk alumínium-, ón-, vas-, teflon-, műanyag és faeszközöket! •Kezdődjék a munka! Béleljük ki az öntőformát sütőpapírral. Igazítsuk be a sarkokat és hagyjuk, hogy a papír túlnyúljék a kereten, és rögzítsük is a keret külső oldalához. Mérjük ki az illóolajat, a tartósítószert, és tároljuk zárható üvegcsében. Vegyük fel a védőszemüveget és a kesztyűket! Mérjük ki a marónátront (nátrium-hidroxid) és tegyük félre száraz, lezárt üvegben. Tegyük mérlegre hőálló üvegedényünket, tárázzuk ki a mérleget, és öntsük bele a desztillált vizet. Ezután vegyük le az edényt, és a védőfelszerelésben lassan adjuk hozzá a nátriumhidroxidot. Közben serényen keverjük az oldatot a keverővel. A keletkező gőz belégzését kerüljük el, tartsuk vissza lélegzetünket, amíg elkeveredik az oldat (kb. 10-20 mp), majd hagyjuk el a helyiséget és szellőztessünk! Kb. 2-3 perc múlva visszajöhetünk, és folytathatjuk a keverést. Vigyázat: az eljárás során az oldat felforrósodik kb. 93 °C-ra. A védőkesztyűt továbbra se vegyük le. Hagyjuk kihűlni a lúgos oldatot pontosan 27 °C-ra. Amíg oldatunk hűl, keverjük össze a zsírokat, olajokat. Tegyük mérlegre a tálat és töltsük bele az olívaolajat. Ezután a nyeles lábosba öntsük bele a kókusz- és pálmaolajat (vagy zsírt). Ez utóbbit tegyük fel a villanytűzhelyre (fontos, hogy villanytűzhely legyen, nyílt lángot, gázt lehetőleg ne, vagy nagyon óvatosan használjunk), és várjuk meg, míg a zsírok tökéletesen elolvadnak. Ezután öntsük mindezt az olívaolajhoz. A grépfrútmagolajat és a tocopherolt ezután adjuk a keverékhez. (Ezek csupán az eltarthatóságot növelik, használatuk nem feltétlenül szükséges.) Hagyjuk az olajat lehűlni 27 ºC-ra. Fontos: a munka során tartsuk ezt a hőfokot! Mire a lúg lehűl, a kecsketejet is ugyanerre a hőfokra, azaz 27 °C-ra melegítsük fel. Továbbra is viseljük a védőfelszerelést! Ezután öntsük a lúgot a kecsketejhez. Lassan öntsük, közben erősen keverjük. Használhatunk kézi mixert is alacsony fordulattal. Eközben a hőmérséklet emelkedhet, de nem magasabbra, mint 29 °C. Ezután a lúgos-tejes keveréket folyamatosan keverve öntsük az olvadt zsírhoz, de nem kell habosra keverni. Amint kezd sűrűsödni, adjuk hozzá az illóolajakat, és keverjük tovább. Mielőtt a szappan megszilárdulna (még sűrű tejföl állagú), öntsük az előkészített keretbe. A tál falára tapadt megszilárdult szappant ne kaparjuk le, majd a végén külön gyúrunk belőle szappangolyót. A szappan felszínét spatulával simítsuk el, majd hagyjuk pihenni kb. 18-24 órán át. Ezután távolítsuk el a keretet, majd a sütőpapírt is a szappantömböt pedig hagyjuk hűvös helyen pihenni további 2-7 napig. Végezzünk próbavágást. Amikor félkemény sajt érettségű, felvághatjuk hosszában három részre (kb. 12 cm szélesre), majd ezeket kb. 2-2,5 centis szeletekre. A szappanok további 4-6 hét után érik el igazi minőségüket. Papírba, textilbe csomagolva tovább lélegeznek. Ha fél évnél tovább szeretnénk tárolni, a kiszáradás ellen érdemes vákuumfóliába csomagolni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése