Alapvető célkitűzés a fajtatiszta állomány genetikai képességének fenntartása és javítása azzal a céllal, hogy nagy tenyészértékű, gazdaságilag fontos tulajdonságokat biztonsággal átörökítő tenyészállatokat biztosítsunk a hazai húshasznosítású kecsketenyésztés számára, akár a fajtatiszta populációk fenntartására, akár vágóállat-előállító keresztezésekre használják azokat. Cél a fajta hústermelő képességét és vágóértékét befolyásoló tulajdonságok további javítása.
A fajtajelleg leírása:
Nagy testű, izmos állat, egész habitusa a hústermelést sugallja. A kifejlett anyák testtömege 50–75 kg, a bakoké 80–130 kg is lehet. Marmagasság kifejlett korban anyáknál 60–70 cm, bakoknál 70–90 cm, a törzshosszúság anyáknál 50–75 cm, bakoknál 70–85 cm. Az állat alapszíne fehér, nyaka és feje vörösesbarna. A törzs vöröses-barna színeződése megengedett. Az orrhát hajlott és általában hóka. Mindkét nemben szarvalt. Jellegzetessége a fajta nemesítésében részt vevő núbiai kecskétől örökölt hosszú, lógó, barna fül, melynek végei kifejlett állatnál felkunkorodnak. Rövid, egyenletes szőrzet fedi a testét. A szőrmentes helyeken, például a farok alatt, sötét pigmentfoltok találhatók. A feje arányos, a nyak középhosszú és bemélyedés nélküli a marba való átmenet. A mellkas jól fejlett, a bordaív kidomborodó. A háta széles és jól izmolt. A combok teltek, mélyen lehúzódóak. A medencealakulása széles és hosszú, ezért könnyen ellik. A tőgy félgömb alakú, feszesen felfüggesztett, a tőgy-bimbó középhosszú, nem vastag. Tejtermelése sem elhanyagolható, hiszen a gidák nagy súlygyarapodásához megfelelő mennyiségű és beltartalmú tejre van szükség, laktációs tejtermelése elérheti a 300–500 litert. Tenyésztésbevételi ideje 10–12 hónapos életkorra tehető. Nemi ciklusa aszezonális, ivarzása azonban augusztustól januárig intenzívebb. Az állat nyugodt vérmérsékletű és nagyon jó anyai tulajdonságokkal rendelkezik. Ellésenkénti szaporulata 1,6–2,2. Napi súlygyarapodása intenzív, az első 100 napban hímivarnál elérheti a 230, nőivarnál a 180 g-ot. A vágási kitermelése 50% fölötti, húsformái kiválóak, húsa ízletes, zsírszegény. Kitűnő hústermelési és vágási tulajdonságai keresztezésekben is jól megjelennek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése