2016. január 17., vasárnap

Kérődző járvány

Sajnos az elmúlt hetekben három anyakecskénk pusztult el ebben a rejtélyes betegségben. Az állatorvos se tudta megmondani mi lehet a baj. A környékünkön számos kérődző állatot tartó gazdánál következetbe hasonló. Juhok, és szarvasmarhák is hullotak el ugyan ezekkel a tünetekkel.

A tünetek a következők:

Egyiknapról a másikra egyszerüen elvágódik sír nem tud felállni. Segítséggel feláll és eszik járkál tovább. Párnapra rá ez megismétlődik de akkor már nem lehet felállítani, és elpusztul.

Az állatorvos szerint valami idegrencert támadó vírus lehet a bűnös.

Aki hasonló tünettekkel találkozik az egészséges állatokat költöztese el  másik helyre a régi istállót fetőtlenítse és takarítsa ki alaposan csak utánna költesse vissza. Bár lehet, hogy levegőben terjed de ez az óvintézkedés szükséges!

Remélem nagyon keveseket érint ez a probléma.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Kocziha János!

    Ugyan ezeket a problémákat észleltük a kecskéinkkel. Három már el is pusztult, ugyan ezekkel a tünetekkel. Ön mivel fertőtlenítette az istállót, ami nem árt az állatoknak? Jelen pillanatban hypoval fertőtlenítünk, addig az állatokat természetesen elzárjuk. A kecskéknek adott-e valamit, gondolok itt kamilla teára vagy ecetes vízre, a belső rendszerük fertőtlenítésére?

    Előre is köszönöm a segítségét!

    Üdvözlettel: Bede Cintia

    VálaszTörlés
  2. Jó napot Mindenkinek! Bede Cintia kérdéseire engem is érdekelne a válasz. De nem találom sehol. Üdvözlettel, Levi.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk most jelent meg ez a probléma. Egy anya elpusztult, most a törzskönyves bak van dögrováson. Iszik, sír, de nem tud felkelni, néha ráng párat. Volt valami megoldás?

    VálaszTörlés