2011. április 11., hétfő

Lucernáról és adagolásáról Kecskéknek



Sok helyen kérdezték, hogy mitől van a kecskének folytonos vizelési ingere hát el árulóm átlagban azoknál fordul elő akik folyamatos lucerna etetésével látják el a kecskéket mivel a Lucernában nagy mennyiségben található kalcium és az húgykövet okoz a jószágnál. Főleg a bakok részére!
Ismeretes, hogy a lucernaszéna tápanyagokban és ásványi anyagokban igen gazdag: 100 kg lucernaszénában átlagosan 2,7 kg N, 0,7 kg P2O5, 1,5 kg K2O, továbbá 3 kg CaO és 2,5 kg MgO található, amelyeket a N kivételével mind a talajból vesz fel a növény. A makroelemek mellett kisebb mennyiségben mezoelemek /Mg, Na, S/, nyomokban pedig mikroelemek /B, Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn/ is találhatók a lucernaszénában.
A lucerna fajlagos tápanyagigénye 100 kg szénára vonatkoztatva: 2,7 kg N, 0,7 kg P2O5 és 1,7 kg K2O, ami összesen 5,1 kg NPK-hatóanyagnak felel meg. Természetes, hogy a lucerna fajlagos

Ezek tudatában Réti széna és kis mennyiségben adagolva a Lucerna a jószágnak. Lucerna túlzásba vitt adagolása amint le írtam hugykövet, illetve folytonos félfújódást okoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése