2011. február 16., szerda

Mire jó a tejsavó?



A kecsketej régebben a környezetben lévõ baktériumok hatására alvadt meg. Ennek elõsegítése érdekében ma már különféle sejtkultúrákat használnak. A tejben lévõ laktózt a tejsavbaktériumok erjesztik meg. Ennek hatására keletkezik a tejsav, mely friss savas ízt ad a tejnek.


A kecsketej savótartalma nagyon magas. Több mint 200 féle anyagot tartalmaz, melyek közül számos hozzájárul a tej biológiai értékéhez és tápértékéhez. A kecsketej magas fehérje tartalommal bír, ez közel harminc százaléka a szárazanyagnak, harminckét százalékát a savófehérjék alkotják. Tápértékük 1,25 szöröse a kazeinénak és kétszerese a szójafehérjének. A savó fehérje még denaturált állapotban is teljes értékû a szervezetünk számára. A fehérjék közül egyesek specifikus hatásúak. Például a laktotransferrin a vas hordozója, vagy az immunglobin , a különbözõ természetû antitestek hordozóanyaga. A tejsavófehérjék másik értékes tulajdonsága a lizin tartalmuk. Számos frakciójuk tíz százalék lizint tartalmaz. Ez igen magas százalékarány ha figyelembe vesszük a fejlõdõ szervezet lizin szükséglete hét százalék.




A természetes szépítõszer

A savanyú ital nemcsak felvidít, hanem megszépít és fitté tesz - kívül, belül. A tej szérumának újrafelfedezése ezért jár olyan nagy sikerrel a bõrápoló fürdõtõl a vitaminos italig. Legendás szépségû nõk, mint Cleopatra és Sissi osztrák császárné az istenek ajándékának tartották és bõségesen használták testápolásra a tej melléktermékét. Tudták, hogy a bõrt bársonyossá teszi, fokozza a jó közérzetet és gyógyhatással rendelkezik. Hippokratész is esküdött rá.

A 19. században a természetes szépítõ- és gyógyhatású szer olyan kedvelt volt, hogy Bad Reichenhall és Bad Aibling fürdõhelyek a tej szérumával végzett kúrák széles választékát kínálták.

A savó a sajtgyártás folyékony mellékterméke. Az ún. szérum a tej értékes anyagainak javát tartalmazza. Tejcukorban és értékes fehérjében gazdag, a szervezet számára könnyen emészthetõ formában. Ehhez számos ásványi és tápanyag társul még: folsav, a stressz ellenes hatású magnézium, tejsav, foszfor, vízhajtó kálium, a fogak és csontok egészségéért felelõs kalcium, energiát adó vas, a bõrt és hajat megszépítõ B-vitaminok és cink. Ez a tökéletes keverék magyarázza a savó töretlen sikerét. Már napi egy liter savó elfogyasztása felfrissíti és megfiatalítja a bõrt, élénkíti az emésztést, és a legújabb tudományos ismeretek szerint a szervezet védekezõképességét is erõsíti. Ki utasítana vissza ezek után egy savóból készült italt.



Ideális száraz bõrre


Fürdõvízhez adva, szappan, krém vagy sampon formájában a savó mindenekelõtt a bõr és haj nedvességtartalmát növeli. Mellesleg protein alkotórésze a kötõszövetek kollagén tartalmát erõsíti, ami kedvez a bõr feszességének. Fõképpen akkor, ha a savótermékeket házilag állítjuk elõ. Mert bár a tejszérum pozitív tulajdonságait sok kozmetikai készítmény gyártásánál hasznosítják, elõnyös tulajdonságai az egyszerû recepttúrákban különösen intenzíven érvényesülnek. Egy fárasztó nap után pl. egy savófürdõ á la Sissi csodálatos lehetõség arra, hogy a bõrápolást összekapcsoljuk a lazítással. 2 - 3 liter savót és egy csésze mézet öntsünk a 38 C-os fürdõvízbe és kb. 20 percig merüljünk bele.

A savókezelések mindenekelõtt a száraz és ekcémára hajlamos bõrnél valóságos csodát mûvelhetnek. A szérumban található tejsav védi a bõr savköpenyét, a bõrt kíméletesen megtisztítja, élénkíti és védi a kiszáradástól. A krémekben és emulziókban pedig a tejzsírok nyugtató hatásúak. A szépségápolási szakemberek egy tonikum mindennapi használatát ajánlják még - az alaposan megtisztított arcbõrre vattacsomó segítségével kenjünk fel tiszta savót bõségesen és hagyjuk beszívódni. A bõr regenerálásához a savós arcpakolás ideális - 2-3 evõkanál savóport kevés vízzel péppé keverünk és az arcbõrre kenjük. Tíz percig rajta hagyjuk, majd langyos vízzel lemossuk.

A legjobb élénkítõ


Fogyókúrázók és egészségesen táplálkozók számára ideálisak a savóitalok. A kalóriaszegény szépségital (kb. 200 kcal/l) alig tartalmaz zsírt, majdnem koleszterinmentes, és a szervezetet mégis ellátja minden fontos tápanyaggal és vitaminnal.

Fogyókúrás nap: 2 liter savót fogyasztunk hét részletben egész napra elosztva. Kiegészítésként legalább 2 liter folyadék fogyasztandó ásványvíz, gyógyteák, meleg zöldséglé formájában. Semmit sem szabad enni! Egy ilyen fogyókúrás nap során a szervezet felesleges vizet és káros anyagcseretermékeket, ún. salakanyagokat választ ki. Hosszabb ideig tartó savókúra csak orvosi felügyelet mellett tartható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése