2011. május 12., csütörtök

Abortusz


Leginkább előfordul 6-8 hetes terhesség, állatorvosi kezelésre van szükség, hogy ellenőrizzék meddőség előfordulását. Ez bekövetkezhet ez a betegség az ivóvíz szalmonellával fertőzött typhinmurium. Abortusz is előfordulhat egy kecske táplálkozásában gazdag a lóhere, vagy lucerna.

2011. május 9., hétfő

Támadnak a kecskék Törökbálinton



Szabadon garázdálkodnak a kecskék a Tétényi-fennsíkon a nemzeti park közelében és egy magánkertben is. Mindezt ölbe tett kézzel nézi a törökbálinti önkormányzat – írja panaszos levelében a Pénzcentrum.hu olvasója.

Levélírónk nemrégiben döbbenten tapasztalta Törökbálint-Pistályon lévő telkén, hogy fiatal, de már termő gyümölcsfáinak törzse és ágai teljesen körbe vannak rágva. A tulajdonos által készített fotók azt tanúsítják, hogy nagy valószínűséggel a szemközti birtokon tartott kecskék rágták le a fákat. Tulajdonosuk ugyanis nem tartja kerítés mögött az állatait, azok szabadon kóborolnak a természetvédelmi területnek számító Tétényi-fennsík közelében és a panaszos kertjében is.

Telekhatárukon ugyanis – többszöri bejelentésük ellenére – sem építették meg a kerítést, amelyről a mai napig nem lehet tudni, hogy kinek lenne a feladata. Nem tisztázott, hogy önkormányzati vagy állami tulajdonú földterület határolja-e a telküket.
A panaszos levélben fordult a helyi önkormányzati képviselőjéhez, aki a helyben illetékes vadásztársaság elnökéhez irányította. Ő visszaküldte a károsultat az önkormányzat jegyzőjéhez, mondván, hogy az ügyben nem a vadásztársaság az illetékes, lévén, hogy nem vadkárról van szó, s részben lakott területet érint a probléma.

Sluszpoénként az önkormányzat igazgatási irodájának vezetője levélben annyit közölt, hogy a Helyi Építéshatóság, az ÁNTSZ és a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Budai Kerületi Főállatorvosi Hivatalának vezetője is szakhatósági hozzájárulásban engedélyezték az állattartást azon a birtokon, amelynek a kecskéi szabadon kószálnak.

Emellett tájékoztatták a panaszost, hogy ha az említett állattartó állatai okozták a kárát, annak megtérítését polgári peres úton érvényesítheti.

Az önkormányzat nem rendelt ki szakértőt, hogy megvizsgálja, mi okozta a kárt, hanem magára hagyta a panaszost, s közölte, oldja meg egyedül a problémát.

Nem szólt a levél arról, hogy az említett hatóságok esetleg ellenőrzik-e, hogy a kecskék tulajdonosa betartja-e az állattartásra vonatkozó szabályokat.

A Földművelésügyi Minisztérium Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 1997. évi rendelete szerint „az állattartáshoz olyan állattartó épületet, telepet, karámot, stb. (a továbbiakban: állattartó létesítmény) kell létesíteni, továbbá olyan állattenyésztési, állattartási technológiát (a továbbiakban: technológia) kell alkalmazni, amely lehetővé teszi az állatok fertőzésmentes, egészséges környezetben való tartását és biztosítja, hogy az állati termék közvetlenül emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-előállításra alkalmas legyen”…”Az állatok tartása az emberek, az állatok egészségét nem veszélyeztetheti, a környezetet nem károsíthatja.”

Az önkormányzatot láthatóan az sem érdekli, hogy a Tétényi-fennsík ott van a szomszédban, amelyet a Fővárosi Önkormányzat 1999 nyarán természetvédelmi területté nyilvánított, s 111 hektáros részét az Európai Unió NAT

2011. május 6., péntek

Baconban grillezett kecske camanbert redhot chili cukkínivel



Hozzávalók:
4 x 15 dkg kecske camembert, 1 evőkanál felkockázott bacon, 8 vékony szelet bacon, 1 szál zöldhagyma, frissen őrölt bors, 1 evőkanál méz

A cukkinihez:
2 cukkini, 2 evőkanál vaj, 1 piros chili kettévágva és kimagozva, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pár csepp pirított szezámmagolaj

Elkészítés:
Egy evőkanál vagy karalábévájó segítségével a camembert-ek tetejét szépen lefejtjük. A felkockázott bacont elkeverjük a mézzel, az őrölt borssal és a felaprított zöldhagymával, elosztjuk a sajtokba, a tetejét visszatesszük. Két szelet bacont egymásra merőlegesen kiterítünk, ráhelyezünk egy camembert-t, ráhajtjuk a szalonnát, ugyanígy teszünk a többivel. 180 fokos sütőben vagy fedeles grillben 10 perc alatt megsütjük.

A cukkinit megmossuk, 1 centis karikákra vágjuk. A vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát és a finomra vágott chilit, átforgatjuk, végül a szezámolajjal megcsepegtetjük. A forró camembert-t a fűszeres cukkinivel tálaljuk.

forrás: nana.hu

2011. május 4., szerda

Juh és kecske trágya





A juh vagy kecske trágya forró trágyának számít. Kissé száraz és tápanyagban nagyon gazdag. A szénával és gabonával táplált juhok és kecskék trágyája sokkal erősebb, mint a legelő állatoké. Az a legjobb, ha közvetlenül felhasználás előtt komposztáljuk vagy ősszel trágyázzuk vele a kertet.

Forrás: edenkert.hu